Don't Mind Mie

All things on my mind

Mijn hobby: een schot in de roos!

Niets zo zalig als na een drukke (werk)dag je hoofd leeg te maken. Iedereen doet dit uiteraard op zijn of haar manier. Sommigen kiezen voor iets sportief zoals een stevige work-out in de fitness of enkele kilometers lopen. Anderen hebben meer aan yoga of mindfullness.

Voor mij echter geen van beide…

Mijn hobby is van een ander kaliber, (of juister, van een kaliber 😉 ), want ik raak helemaal zen als ik kan gaan trainen op de schietbaan.

Op wedstrijd
Weg van de wereld

Wat maakt mijn hobby nu om ideaal om te ontspannen?

De setting

Om naar de schietbaan te gaan, dien je af te dalen in een soort bunker. Hoe dichter je bij de deur komt, hoe meer je van de buitenwereld, inclusief alle zorgen en beslommeringen, wordt afgesloten. Met als hoogtepunt het ogenblik dat je de gehoorbescherming opzet. Dan zit je echt in een bubbel.

Maar daar houdt het niet mee op.

Concentratie

In tegenstelling tot wat je in films ziet, houdt het zoveel meer in dan richten en de trekker overhalen. Wil je een goed resultaat, dan telt enkel het hier en nu en dien je elke handeling heel bewust, gecontroleerd en correct uit te voeren.

Je zou het misschien niet zeggen, maar concentratie is van cruciaal belang.

Van de stand van je voeten tot het positioneren van je armen en van de spanning in je schouders en nek tot de beweging van je hand. Alles aan je houding bepaalt mee je resultaat. En ook je ademhaling is van tel.

Voor een goed schot moet je dus enorm gefocust zijn en dit op diverse zaken. Dit maakt dat er tijdens het schieten gewoon geen ruimte is voor andere gedachten. Alles wat je voor een trainingssessie bezig hield en kopzorgen gaf, moet je dus wel loslaten.

Opperste concentratie
Moe maar voldaan

Hoewel sommigen het misschien moeilijk geloven, is het best wel afmattend.

Allereerst natuurlijk mentaal.

Telkens opnieuw, soms meer dan 100 keer, de juiste focus zoeken om een goed schot te kunnen doen, vraagt echt wel wat van je geest.

Maar ook fysiek mag je het niet onderschatten.

Je moet immers ook steeds een gemiddeld gewicht van 1 tot 6 kilo opheffen (en in mijn geval vaak eenhandig).

Na een training (of een wedstrijd) ben ik dus best wel moe, maar net dat geeft een heerlijk, voldaan gevoel.

Sociale interactie

Bij veel hobby’s ligt een deel van de ontspanning ook in het sociale aspect. Denk maar aan de zogehete “derde helft” bij voetbal of de nabespreking op een terras bij een wielerclub.

En zo ook bij sportschieten. (Al blijft alcohol wel strikt verboden tot na een training!)

Eens terug boven in de cafetaria, tonen andere aanwezigen al snel oprecht interesse en komen al snel de vragen als “goed geschoten?” en “veel tienen?” naar boven.

Gebruikte materialen en nieuwigheden op de markt zijn uiteraard favoriete topics in een gesprek, maar vaak lopen die praatjes uit op een gezellig onderonsje over van alles en nog wat.

Onbekend is onbemind*

Schiet jij dan ook op dieren? Loopt het daar niet vol met criminelen en wapenfreaks? Dat is toch super gevaarlijk?…

Nee, nee en nee!

SPortschieten is niet hetzelfde als jagen

Er zijn schutters die ook jagen (en het bijhorende jachtexamen hebben afgelegd) maar niet elke jager is sportschutter of omgekeerd.

Ik heb er zelf voor gekozen om niet te jagen. Voor mij hoeft dat niet, ik zou het erg moeilijk hebben om op een levend dier te schieten. Doe mij maar een cibel (of kaart met vb. bowlingpin) maar ieder zijn eigen keuze..

Veiligheid voor alles

Veiligheid de hoogste prioriteit van een schutter. Dit wordt erin gedrild en vormt een belangrijk deel van het examen.

Ik ken geen enkele serieuze sportschutter die roekeloos gedrag zou tolereren. Er is binnen de sport dan ook een grote sociale controle. Ziet iemand iets dat voor een onveilige situatie kan zorgen, dan spreekt die de ander er op aan.

Het is niet voor niets dat er zeer weinig incidenten zijn op schietclubs en daardoor de verzekering bij de laagste is van alle sporten.

Wanneer ik over mijn hobby spreek, moet ik dan ook vaak vooroordelen ontkrachten.

Regels

Die veiligheidsregels zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Wie niet met de hobby bekend is, beseft vaak niet aan hoe veel regels en procedures een sportschutter zich dient te houden.

Elke schutter die een licentie wil aanvragen moet naast een theoretisch en praktisch examen ook een medisch attest en een blanco strafblad kunnen voorleggen. Dit moet ook regelmatig opnieuw opgestuurd worden naar de federatie. Zo kan zelfs door het rode licht rijden al aanleiding geven tot verlies van onze vergunningen.

Criminelen met een vergunning? Ik dacht het niet….

Ik hoop dat het ondertussen duidelijk is: sportschutters zijn geen cowboys en willen niet schieten op alles wat beweegt. Een sportschutter is net als een andere sporters zijn, met dat verschil dat waar een wielrenner een fiets nodig heeft, of een golfer een club, hebben wij nood aan een wapen om onze sport te kunnen beoefenen.

Never judge a book by its cover!

Toen ik zo’n 5 jaar geleden met sportschieten startte, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik naast schietvaardigheden ook bovenstaande prachtige levenswijsheid aan de lijve zou mogen ondervinden.

De club waar ik lid ben is vrij groot. Zo’n 1200 leden. Het hoeft geen betoog dat er leden zijn in “alle soorten”. Echt de hele maatschappij is vertegenwoordigd. Jong, minder jong, mannen en vrouwen, groot, klein, dik, dun,…

Maar daar wordt je niet op beoordeeld. Iedereen wordt gelijk behandeld. Evenwaardig.

Elkeen komt met dezelfde intentie naar daar. Iedereen wil gewoon goed trainen en lekker ontspannen en dat is ook het enige dat telt. Wat je werk is of hoe je eruit ziet doet er niet toe.

Ik hou enorm van die open minded houding. Hierin meegaan, deed mij overigens aan de lijve ondervinden dat de stoerste en zwaar getatoeëerde man een ongelofelijk lieve, zachtaardige en behulpzame collega schutter bleek te zijn. En een een nors uitziende man bleek zich te ontpoppen tot de beste grappenmaker.

Al doende leerde ik dan ook dat je onbevooroordeeld opstellen echt loont!

*Om vooroordelen uit de wereld te helpen, heb ik meegewerkt aan een reportage in flair. Je leest deze op de site.

Find & follow Mie on social media

11 reacties

 1. Heel interessant! Leuk om eens een keer te lezen.

 2. Véronique

  01/05/2019 at 06:29

  Ieder diertje zijn pleziertje, brrr vind het maar enge dingen. Maar ik kan me je moeheid wel voorstellen, concentratie vraagt ook veel energie

  • dontmindmie

   01/05/2019 at 08:58

   Dat begrijp ik hoor, ik blijf er mij van bewust dat het gevaarlijke dingen zijn…maar niet gevaarlijker als je keukenmes, een golfclub of een baseballbat en aan die singen kan je onmiddellijk aan.
   Maar gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, of de hele wereld deed dezelfde hobby 😉

 3. Oh wow!! Wat gaaaaf!!! Dit wil ik nu ook een keer doen. Lijkt me zo onwijs cool, ik wist oprecht niet dat dit kon. Leuk dat je hier een blog over geschreven hebt.

 4. Zo gaaf! Dit doet mij meteen denken aan Robin uit how i met your mother haha! Wil het zelf ook ooit wel een keer doen, lijkt me echt te gek! Vooral vanwege de ervaring en het lijkt mij ook zeker enigzins ontspannend.

 5. Wat stoer dat je dit doet, en grappig om te lezen dat er wel meer bij komt kijken dan je in de meeste films en series ziet

 6. Dat is bijzonder! Ik snap wel dat dit vermoeiend is en dat je er totaal “in” kunt zitten. Leuk om er eens over te lezen. Als dit soort clubs in het nieuws komt, is het altijd negatief. gr. Jeannet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Don't Mind Mie

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑