Don't Mind Mie

All things on my mind

Gezocht: DIY Kerst 2018

“We zijn al in september, dus het is bijna Kerstmis!”

Elk jaar zeg ik dit en elk jaar lacht het vriendje. Maar rond Kerstmis geeft hij dan toch toe. Al is het niet met zoveel woorden. Meestal vermeldt hij onopvallend, langs zijn neus weg dat de tijd toch weer snel voorbij gegaan is en dat het precies nog gisteren september was.  Conclusie: hij zou mij beter gewoon meteen gelijk geven 😉 Maar dat even ter zijde…

Aangezien Kerstmis dus met rasse schreden nadert ( en de vaststelling dat ik na mijn trouw mogelijk in een zwart gat ga vallen), wordt het hoog tijd dat ik mij op kerst begin voor te bereiden. Al is dat – zoals wel meer dingen bij Mie- niet op de gebruikelijke manier. Waar andere mensen een kerstboom zetten, pas ik liever voor dat gebruik. Sinds enkele jaren ben ik echter – geheel onverwacht – een eigen traditie gestart, namelijk een DIY-kerstproject.

In den beginne was er niets…

De traditie is eigenlijk toevallig ontstaan.

Zo’n 3 jaar geleden, voor de 60ste verjaardag van mijn schoonvader waren we met z’n allen op wintersportvakantie. Tijdens één van de diners was ik met mijn servet aan het prullen. Ik deed een poging er iets leuk mee te vouwen maar verder dan het klassieke bootje en hoedje raakte ik niet.

Als reactie op mijn gepruts grapte mijn schoonvader dat ik vele talenten had maar dat fatsoenlijke vouwkunsten niet voor mij weggelegd was. Strijdvaardig en een beetje impulsief, antwoordde ik dat er tegen kerst een origami-dino, meer bepaald een T-rex*, op tafel zou staan.  (Ik had kort daarvoor op internet gezien dat dat bestond en dat was het eerste wat ik kon bedenken). Een cynische, laconieke “ja ja” kreeg ik als antwoord.

Eens terug uit vakantie snelde ik naar de hobbywinkel om origami-papier. Ik snorde een instructiefilmpje op en begon als een bezetene te vouwen. Toegegeven, ik had de moeilijkheidsgraad wat onderschat maar opgeven was uitgesloten. Zo een kleine 3 uur en een stuk of honderd pauzes en terugspoelacties later, stond er als bij wonder een T-Rex.

de kerst-T-Rex

Het tweede jaar schiep ik … een boompje

Het jaar daarop – zo’n 2 jaar geleden- liet ik mij weer verleiden tot een project. Dit maal van een andere aard, meer technisch/elektronisch.

Bij het opruimen kwam ik een kerstboombouwpakket van Velleman tegen dat ik enige tijd daarvoor gewonnen had. Voor wie het in Keulen hoort donderen, geen paniek dat is volstrekt normaal. Toch als je geen techneut bent. Onder die bevolkingsgroep is dat blijkbaar wel een gekend merk.

Het doel van het pakketje was een minikerstboompje met ledlichtjes in mekaar boksen met behulp van alle componenten die zijn meegeleverd en een soldeerbout. Ik weet niet of het de euforie van de feestdagen was of een moment van zinsverbijstering maar ik verkondigde luid aan het vriendje dat ik dat wel eens gauw ineen zou zetten. Hoe moeilijk kon dat zijn? Er zat een handleiding bij…  Het feit dat ik nog nooit gesoldeerd had, verloor ik wel even uit het oog.

Maar na wat zwoegen en wat hulp van het vriendje, kon ik ook hier trots een min of meer geslaagd eindresultaat presenteren.

Eind goed al goed. En ik sloeg twee vliegen in één klap, ik zou dat jaar eindelijk verlost zijn van de opmerkingen omtrent het feit dat ik geen kerstboom zet, en ik had leren solderen.

Op naar nummer 3

Omwille mijn moeilijke periode heb ik vorig jaar overgeslagen maar dat wil ik dit jaar compenseren. Het mag dus ietsje groter zijn. Daarnaast zou het fijn zijn als het eindresultaat min of meer nuttig is en als ik er een “nieuwe skill” mee geleerd heb.

Met die vereisten in het achterhoofd, dook ik enkele dagen geleden dan ook op google, op zoek naar project 2018.

De typische kerstversiering zoals slingers en kerstballen liet ik links liggen. Via klikken, doorklikken en nog meer klikken kwam ik op prachtige houtsculpturen. Het leek mij wel stoer om iets in dat genre te maken.

Gelukkig nam mijn gezond verstand het ditmaal wel snel over. Voor die prachtige beelden zou ik een kettingzaag moeten  gebruiken.  Dat ik geen kettingzaag bezit, is snel te verhelpen. Het internet bulkt van goede webshops. Het grootste obstakel ligt in mijn legendarische “handigheid”. Ik wil dan wel iets leren maar het verlies van enig ledemaat is geen opoffering die ik wil maken.

Ik slaagde er uiteindelijk in om twee mogelijke en vermoedelijk haalbare projecten te selecteren:

 • Een kerststal, gemaakt uit boomstronk, eenvoudig en strak
(Foto: duizendhout.nl
 • Een kaartjesboom

(foto: pintrest)

Er rest mij dus nog enkel het project te kiezen…  Alle tips of suggesties zijn uiteraard welkom.

Goed begonnen is half gewonnen

Of ik mijn nieuw project tot een goed einde zal brengen, is nog even afwachten.  Maar aan het materiaal zal het niet liggen.

Als kind van een handige harry (helaas, die genen zijn niet helemaal doorgegeven) heb ik geleerd dat goed materiaal al de helft van het werk is. Hoewel ik als kind enige tijd dacht dat “DeWalt” en “Makita” verwezen naar collega’s van papa, weet ik ondertussen dat dit staat voor professioneel en goed werkmateriaal.

Welk project ik ook kies,  het nodige materiaal (maar dus geen kettingzaag ;)) zal van een merk zijn dat staat voor kwaliteit.

Bij het zoeken naar een project stootte ik overigens wel al op een mogelijke leverancier. Ik raakte verzeild op de site van Fixami. Van de webshop zelf had ik nog niet gehoord (al is dat als klus-dummie misschien niet verwonderlijk), maar de merken die zij aanbieden komen mij wel bekend voor. Ik ben dan ook even op de site blijven plakken en stond versteld van hun aanbod. Verder vond ik bij de producten veel info terug en bleken ze daags nadien te leveren.  De laatste troef vond ik de mogelijkheid om ook veiligheidsmateriaal te kopen. Als ik mij dan toch aan het zwaardere werk waag (en er alsnog een kettingzaag bestel), is het wel fijn dat ik bij dezelfde winkel ook ineens mijn bescherming kan kopen. Veiligheid boven alles hé.

De webshop van Fixami staat alvast op het lijstje van mogelijke leveranciers.

To be continued…

 

 

Find & follow Mie on social media

1 reactie

 1. Van Roy Patricia

  21/09/2018 at 09:15

  De kaartjesboom lijkt mij heeeel leuk!!!
  Als je voor de boom kiest krijg je van mij twee kaartjes!😊
  (En…..ik ka ook zo een kaartjesboom zetten ) 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Don't Mind Mie

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑