Don't Mind Mie

All things on my mind

Willem Hiele

Zegt de naam Willem Hiele je iets?

Foto: www.restaurant.willemhiele.be

Mij tot voor kort niet. Gelukkig namen vrienden de nobele taak op zich om ook dit gat in mijn (eet)cultuur te dichten. Zo heb ik nu reeds enkele malen mogen ondervinden welk culinair paradijs net buiten het centrum van koksijde, in een rustige straat, verscholen ligt.

Het concept

Langs de oprijlaan loop je naar de ingang van het pittoreske optrekje waarin het restaurant zich bevindt. Binnen word je vriendelijk ontvangen door de gastvrouw Shannah en haar team.  Eens aan tafel gezeten, krijg je kort een introductie omtrent wat je kan verwachten.

Willem hanteert allereerst een “terroir” principe. Zoals de naam het zegt, houdt het in dat hij zoveel als mogelijk met streekproducten werkt. Die streek is naast de polders en de noordzee ook zijn eigen tuin. Diverse groenten en kruiden komen rechtstreeks van de tuin op je bord…uiteraard nadat Willem er zijn hocus pocus op heeft losgelaten. Een tweede belangrijke pijler is het seizoen. Willem werkt met seizoensgebonden producten zoals asperges of een stukje wild. Ten slotte kreeg Willem ook de titel NorthSeaChef. En dat is niet voor niets.  Zoals ik reeds zei is aan de kust de Noordzee een belangrijke doch nog soms onbeminde leverancier van streekproducten. Willem tracht hier niet alleen verandering in te brengen vanuit zijn eigen keuken maar ook binnen het project NorthSeeChefs als ambassadeur.

Het resultaat van deze visie is een totaalbeleving – een wandeling, zoals het restaurant het noemt – met eten in de hoofdrol maar waar echt aan elk detail gedacht is. Hierbij worden combinaties gehanteerd die je niet voor mogelijk hield (tenzij je elke dag mosselen en rode biet eet?) en smaken die je nooit eerder proefde (al kan het natuurlijk aan mij liggen dat ik nog nooit appelzuring of gefermenteerde champignons at ;))

 

De kok (Foto: www.restaurant.willemhiele.be)

Om zich ervan te verzekeren dat je als gast ten volle mee bent in zijn verhaal, is het Willem zelf die de gerechten toelicht. Met een voelbare passie en terechte trots beschrijft hij minitieus welke ingrediënten hij gebruikt heeft en voor welke smaakexplosie deze zullen zorgen.

Uiteraard is de smaak het belangrijkste maar het oog wil ook wat. Willem mag er dan wel uitzien als een stoere zeebonk, de verfijning die hij in zijn gerechten legt, is onvoorstelbaar. De borden die je voorgezet krijgt zijn echte kunstwerkjes. Wat ik er bijzonder fijn aan vind, is dat je letterlijk alles op het bord mag opeten. Zelf de bloemen zijn eetbaar. Je hoeft dus geen “nutteloze versiering” te scheiden van het echte gerecht.

Wat ik bijzonder fijn vind is dat je na het eten een voldaan gevoel hebt, toch niet in die mate dat het ongemakkelijk voelt.

Achter elke man staat een sterke vrouw

Het mag dan wel Willem zijn  die als kok het onderste uit de kan haalt om je smaakpappillen te prikkelen, ook zijn vrouw Shanna draagt in belangrijke mate bij aan de beleving.

Zij zorgt er op haar beurt voor dat al dat lekkers voldoende bevochtigd blijft. Ze doet dit door er bijpassende wijnen bij te serveren. De kennis die Shannah hierbij etaleert, is wat mij betreft ongezien. Haar beschrijving prikkelt telkens weer de nieuwsgierigheid. Hierdoor wordt zelfs een geheelonthouder als ik bijna verleid om het glas aan de lippen te zetten.  Ze beschrijft de afkomst en de troeven van elke wijn op zo’n wijze dat je het bijna proeft door het luisteren alleen.

Haar kennis blijft niet beperkt tot wijn alleen. Ook voor een bijpassend bier, een alcoholvrije cocktail of zelfs een sapje ben je bij haat aan het juiste adres.

De sfeer

Het mag duidelijk zijn dat zowel Willem en Shannah als hun hele team streven naar perfectie. Ze doen dit echter in een soort ongedwongen sfeer. Je voelt je onmiddellijk thuis in de warme, rustieke omgeving.

Die ongedwongen sfeer, waar het welbevinden van de gast centraal staat, kwam duidelijk tot uiting bij mijn eerste bezoek. Ik had het eerder fris en Shannah had dit opgevangen. Ze kwam pijlsnel aanzetten met een dekentje. Dat sloeg ik niet af! Gezellig en verwarmd kon ik het diner verderzetten.

Die soort huiselijke sfeer is niet verwonderlijk, als je weet dat het restaurant ooit begon als gastentafel in het vissershuis van zijn vader.

Erkenning

Ik kan hier wel de loftrompet afsteken over het restaurant, maar wie ben ik hé? Gelukkig zijn er ook echte kenners zoals de recencenten van Gault&Millau die hun stem laten horen. Zo werd Willem Hiele in 2017 verkozen tot ontdekking van het jaar en in 2018 kregen ze een welverdiende 15 op 20 en drie (op vijf) koksmutsen.

Het verwondert jullie vast niet dat ik dat geheel terecht vind!

De prijs van kwaliteit

Kwaliteit kost nu eenmaal geld, maar de prijzen van het restaurant zijn naar mijn mening correct voor wat je in return krijgt.

Je kan bij Willem kiezen voor een lunch, waar je 4 gerechten krijgt voorgeschoteld, een kleine wandeling waarbij Willem met 5 gerechten je meeneemt in zijn visie of de “full option” namelijk de grote wandeling. Dan krijg je maar liefst 7 gerechten.

De prijzen varieren van 58 euro tot 95 euro. Kies je voor een aangepast wijnarrangement of een bob-arrangement, dan komt er nog een supplement bij.

Voorts hebben de niet-zoetebekken de mogelijkheid om, mits opleg, het dessert door kaas te vervangen.  Wie niet kan kiezen, neemt ze gewoon beide 😉

Mijn eigen beleving

Tijd om even concreet te worden.

Ik ben geen foodblogger en ga dit dan ook niet pretenderen, maar ik wil jullie weel graag een impressie geven van enkele gerechtjes, kunstwerkjes, die ik voorgeschoteld kreeg.*

Het eerste gerecht is “Purple Rain” en is een van zijn signatuurgerechtjes.

Purple Rain

Het zijn mosseltjes in een beslag gekleurd met intvisinkt. Ze worden gepresenteerd op een doorntak uit eigen tuin. Ik lust eigenlijk geen mosselen maar dit smaakt zo  verdacht veel naar oliebollen dat ik de hele tak zou kunnen leeg eten. Helaas is dit een hapje en moet je deze delen met de andere tafelgenoten.

Een tweede signtuurgerecht draait rond “geirnoars” en bestaat uit twee delen.

Deel 1: het garnalenhapje

Deel 2: de garnalenbisque opgewerkt met koffie

Allereerst een garnalenhapje met onder andere echte Ichtegemse bruine”, een streekbier. Verder is er ook een bisque van garnalen opgewerkt met koffie. Ja, je leest het goed: KOFFIE. Klinkt misschien vreemd maar geloof mij, het is echt overheerlijk.

Ook brood geeft Willem een eigenzinnige toets. Waar andere restaurants brood bij de maaltijd serveren, heeft hij gezorgd voor “een brood moment”. Een gang is dan ook volledig aan brood gewijd.

Brood met allerlei zelfgemaakt lekkers

Je krijgt een zelfgemaakt zuurdesembrood dat op dergelijke wijze is afgebakken, dat het bijna gebrand is. Daarbij allereerst een zelfgemaakte bresaola van rundsstaartstuk. Willem heeft zich deze techniek  zelf in Italië aangeleerd. Verder kan je op het brood ook een zelfgemaakte pesto van cashewnoten smeren, zelf opgewerkte boter of een klassieke vissalade. Hiervoor gebruikt de chef de zogehete “bycatch”. Het betreft de vangst die voor de visser van minder belang is.

Het laatste gerechtje dat ik met jullie wil delen is – hoe kan het ook anders – het dessert.

Dessert

Het betreft een moderne variatie op rijstpap met mirabellen en fris zure toetsen. Ideaal als afsluiter. Niet te zoet en plakkerig en zeker niet te zwaar.

 

 

*Ik heb als een echte paparazzi van elk gerecht een foto genomen, maar ik wil deze hier bewust niet posten. Uit respect voor Willem en Shanah en vooral ook voor toekomstige gasten. Zodat ook zij zich kunnen laten verrassen. Daarenboven geven foto’s wel een idee maar kunnen ze de heerlijke smaak toch niet capteren…gewoon gaan proeven is dus de boodschap

 

 

 

Find & follow Mie on social media

8 reacties

 1. Jacques Ghaye

  10/12/2018 at 16:01

  Waar men de gastronomie proeft van kop tot aan de hielen !!!

 2. Koen Willems

  01/09/2018 at 13:15

  Schitterende lokatie waar ik al enkele keren mocht aanzitten voor een succulent diner !
  Absolute aanrader !!!!

 3. de mol mario

  31/08/2018 at 08:23

  onze topper aan zee ! we tellen af naar de volgende keer !!

 4. Heel mooi weergegeven Mieke! En het doet me ook veel plezier dat je er zo van genoten hebt! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Don't Mind Mie

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑