De vakantie loopt stilaan op zijn eind. In sommige van onze buurlanden is het zelfs al helemaal uit met de pret. Toch wil ik jullie nog een tip meegeven, er komen immers nog vakanties. (gelukkig maar!)

De allereerste keer

Tot vorig jaar had ik nog nooit gekampeerd. Ik begreep niet helemaal waarom we eerst ettelijke eeuwen streven naar comfort en vervolgens vrijwillig back to basic te gaan.

Om een nog onverstaandbare reden (waarschijnlijk voer voor psychiaters 😉 ) begon het vorig jaar toch te kriebelen.  Ik was plots gebeten om mijn eigen visie omtrent kamperen op de proef te stellen. Wat ik lang niet voor mogelijk hield, kon ik mij plots wel voorstellen: ik zou slapen op een luchtmatras en in een tent.  Ik kreeg zowaar bijna romantische visioenen van het idee.

Een bevriend koppel nam de zware taak op zich om mij en het vriendje op sleeptouw te nemen en mij mijn eerste kampeerervaring te bezorgen. We besloten gematigd te beginnen en 3 nachten te boeken.

Alle vooroordelen die ik had, bleken één voor één te verdwijnen, als sneeuw voor de zon. Ik had op de camping echt een fijne en ontspannende tijd. Het samen koken op een mini-campingvuur, samen afwassen in een teiltje, de geluiden van de wind en regen op de tent,.. ik vond het allemaal de max en genoot met volle teugen.

Na drie dagen ‘survival’ (oké, ik beken, we hadden een privé-sanitair en we zaten in Nederland dus er was weinig overleven aan 😉 ) wist ik het zeker: dit wil ik nog doen! Niet als hoofdvakantie. Ik blijf een beetje een luxebeestje. Ik hou er nog steeds van om op hotel te gaan en mij te laten bedienen. Maar als extraatje, bijkomend uitje, zag ik het helemaal zitten.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ik dit jaar opnieuw ging kamperen.

Happy Campers

Een groep blije kampeerder…Wij zijn conTENT

Den Molinshoeve
Den Molinshoeve

(foto: www.molinshoeve.nl)

Na even zoeken kwamen we terecht bij Den Molinshoeve. Een camping van gemiddelde grootte in het Nederlandse plaatsje Retranchement. (Nee, ik heb mij niet mistypt, het ligt weldegelijk in Nederland en ja onze noorderburen  spreken er elke letter van uit 😉 )

Den Molinshoeve

Plannetje van de camping

Ligging

De camping ligt op zo’n 2 km van Cadzand-Bad en zo’n 10 km van Sluis. Ook Knokke  en Breskens liggen op een boogscheut en Brugge bereik je na zo’n 20 autominuutjes.

De gunstige ligging maakt dat je in de directe omgeving van de camping een scala aan mogelijkheden hebt. Je kan de pitoreske dorpjes bezoeken of door de grotere steden slenteren. Je kan in de duinen wandelen en er zijn ook tal van fietsmogelijkheden. Ten slotte hoor je de zee bijna dus ook een dagje strand – al dan niet met bijhorende activiteiten als surfen, zwemmen, kiten,.. – behoort tot de mogelijkheden.

Voor elk wat wils dus.

Kampeerplaatsen

Qua accomodatie heb je enige keuze.

Zo kan je gaan voor een hoeveplaats. Deze zijn ongeveer 150m² en hebben een eigen watervoorziening en lozingsput voor afvalwater. Je kan ook voor een panoramakampeerplaats gaan. Door de ligging hebben ze een vrij uitzicht op de polders die de camping omgeven. Ze zijn met hun 180m² ook iets groter dan de hoeveplaatsen en er kan/mag een wagen op de kampeerplaats staan. Uiteraard hebben ze ook eigen watervoorziening en een lozingsput.

Zowel bij de hoeve- als de panoramakampeerplaatsen kan je privé-sanitair bijboeken. Deze liggen niet op je kampeerplaats zelf maar wel in de directe omgeving (enkele meters).

Kom je met een camper in plaats van een tent, dan kan je ook kiezen voor de camperplaatsen. Hier is de ondergrond deels verhard. Campers mogen evenwel ook op de andere plaatsen staan. Dus dit is wat je zelf verkiest.

Wil je ten slotte echt “back to basic”. Kies dan voor de plaatsen zonder stroom. Waar alle andere plaatsen voorzien zijn  van 10 ampère( in de prijs inbegrepen) is het hier niet het geval. Je vervoersmiddel mag wel bij je tent staan.

Doordat de site overzichtelijk en gedetailleerd alle nodige info geeft, weet je  precies waarvoor je betaalt en wat je mag verwachten. Heerlijk die duidelijkheid.

Plaats 90

Wij kozen voor een panoramakampeerplaats met privé-sanitair. (Ik mag het kamperen dan wel omarmd hebben, ik hou er nog steeds niet van om in mijn nachtkledij met een wc rol ’s nachts, slaapdronken, richting toilet te dwalen.)

Bij het boeken konden we kiezen uit nog twee vrije plaatsen in de gevraagde categorie. Ik vond het wel fijn dat we helemaal zelf onze verblijplaats konden selecteren en niet waren overgeleverd aan de campinguitbaters zelf. Als echte Sherlock’s gingen we met het plannetje en Google Maps aan de slag om onze keuze te maken. We kozen voor plek 90. Deze lag op de hoek, volledig aan het uiteinde van de camping.

We verwachtte een grote en rustige plek maar wat we kregen oversteeg echt de verwachtingen. Ik merkte nog maar eens hoe slecht in schatten ik ben toen ik vaststelde dat 180m² echt wel gigantisch is. Verder was het uitzicht onbetaalbaar. Zowel voor ons, als aan onze zijkant, zagen we polders, afgezoomd met een prachtige strook wilde bloemen. Aan de andere kant hadden we weliswaar buren, maar door een strategisch geplaatste struik, was daar amper iets van te merken.

Ons verblijfje (foto werd genomen door de eigenaars maar is weldegelijk onze tent ed)

Uitzicht vanop plaats 90…een mens gaat er van filosoferen

Bij aankomst was gevraagd om de uitgang van de tent richting de velden te zetten. Dit maakte de privacy die we hadden compleet. Het leek bij momenten of wij ergens moederziel alleen tussen de velden lagen.

Aankomst

We werden vriendelijk ontvangen door de eigenares. Zij gaf ons alle nodige info omtrent het verblijf op de camping en verschafte de code voor de wifi (waar 4 toestellen gelijktijdig op kunnen inloggen). Ze overhandigde ons tevens ‘De Bad Koerier’ met daarin onder andere allerlei tips voor uitjes.

Sanitair

Ons sanitair stekje lag schuin achter de plaats. We kregen hiervoor bij aankomst de sleutel zodat we zeker waren dat uitsluitend wij de douche, lavabo en toilet konden gebruiken. Het sanitaire blokje was schoon en voldoende ruim. Er was een koepel voor de verluchting. Hierdoor was het erg aangenaam en werd het er tijdens het douchen niet te benauwd.

Kies je ervoor om geen prive sanitair te boeken, kan je terecht in het sanitaire blok bij de receptie, centraal op de camping. Ook dit is schoon en goed onderhouden.

Andere voorzieningen

Eveneens centraal vind je een hangar waar je onder meer een kickertafel ter beschikking hebt. Ideaal bij regenweer.

Voor de kinderen zijn er, verspreid over de camping ,enkele speeltuigjes en aan het centrale plein staat onder meer een trampoline. Er zijn ook meerdere gocarts en skelters ter beschikking… pret gegarandeerd.

Alsof dat nog niet volstaat, is er ook een – weliswaar bescheiden – animatieprogramma. Knutselen en verven of spelletjsavond. Het staat op het programma.

Eten

Op de camping is geen restaurant, maar in de dorpjes in de buurt is keuze genoeg en voor elk wat wils.

Toch laten de eigenaars je niet verhongeren.

Zo komt er elke morgen een bakkersautootje. Na een toertje op de camping waarbij uit de speaker “de bakker is er weer” loeide, zette hij op het centrale plein aan de receptie zijn kraampje op.Je hebt er ruime keuze. Brood, pistolets, croissants, sandwichen en koffiekoeken, het is er allemaal te krijgen.

Enige nadeel: de bakker komt pas rond 10u30, dus tenzij je voor een langslapersontbijt gaat, is het vooral handig voor de lunch, het diner of voor het ontbijt ’s anderendaags.

De bakker is niet de enige die de camping een bezoekje brengt.

Twee maal ik  de week komt “Het Droomijsje” met heerlijk hoeveijs en een geweldig fout voertuig. (Het valt nog best te omschrijven als een camionette waarop een eenhoorn heeft overgegeven. Fel roos, fel blauw, groen,…allerlei kleurtjes door elkaar.) Maar geen paniek. Je kan elk dag ijs eten hoor. De ijsverkoper voorziet in dekseltjes en op de camping is een diepvries ter beschikking voor alle gasten. Natuurlijk loop je het risico dat iemand anders de verleiding niet kan weerstaan en met je ijsje gaat lopen. Omdat wij een eigen diepvriesje mee hadden, heb ik geen idee hoe groot de kans hierop is.

Tenslotte heeft er een pizzafoodtruck van camping Den Molinshoeve zijn wekelijkse stopplaats gemaakt.

Prijs

Je vraagt je nu ongetwijfeld af wat deze luxe kost. Dat hangt uiteraard af van de gekozen plaats en de gekozen datum. Wij betaalden voor ons paradijselijk plaatsje in het hoogseizoen 47 eur per nacht.  De goedkoopste plaats is die zonder stroom en daar betaal je in het hoogseizon 18 euro voor.  Voor de andere plaatsen betaal je 30 euro (hoeveplaats en camperplaats) of 35 euro (panoramaplaats).

I’l be back

Omdat wij nog niet alles in de buurt hebben kunnen doen, is de kans groot dat we in de nabije toekomst ons tentje nogmaals opslaan op de camping. Plek 90, here we come.

Find & follow Mie on social media