Als de naam Pascale Naessens je niets zegt, heb je waarschijnlijk de voorbije jaren op een andere planeet geleefd. Eentje die niet bewoond was, anders was er nog een steeds een goede kans dat je de naam kende ;). Een voorstelling van dit boegbeeld van pure en gezonde voeding of van haar doelstelling om mensen gezonder en slanker te maken, niet door te diëten maar door anders te eten, is dan ook niet echt meer nodig. En wie het toch in Keulen hoort donderen (seriously, who are you ? ;)), die neemt best een kijkje op haar site. Hier licht ze onder meer haar visie en missie toe.

Zalmpakketje

Pakketje van gerookte zalm met rivierkreeftjes

Sinds maandag loopt, in navolging van haar laatste boek, de “Puur & Lichter de zomer door”- challenge. De laatste jaren vond men met de regelmaat van de klok, en soms sneller dan bij te houden was, nieuwe uitdagingen uit die op sociale media ware hypes werden. Bij deze uitdaging geen flesjes water de lucht in gooien. Niet stokstijf blijven staan of uit een rijdende auto springen om een dansje te doen, maar tien dagen lang eten volgens de principes waar Pascale Naessens voor staat.

Ik ben sowieso geen fan van al die challenges. Het idee achter de “ice bucket”-challenge begreep ik dan nog enigzins (al werd die niet altijd helemaal correct gecapteerd), maar het nut van vele andere uitdagingen ontgaat mijn compleet.

Enige tijd geleden zou ik ook bij de Puur & Lichter-challenge mijn wenkbrauwen gefronsd hebben. Vervolgens liet ik die hoogstwaarschijnlijk links liggen.

Maar sinds kort sloot ik de gerechten van Pascale Naessens echter in mijn hart. Ik veranderde op korte tijd van koppige tegenstander tot voorstander, en zelfs een beetje tot pleitbezorger.

Had je mij enkele maanden geleden gezegd dat deze evolutie eraan zat te komen, had ik je gek verklaard. Maar de leuze “onbekend is onbemind” bleek ook hier correct.

Ben je net als ik eerder kritisch? Ik licht graag even toe waarom ik overstag ging. Wie weet zien ook jij het licht?

Wat vooraf ging…

Waarom start iemand die in het verleden ver uit de buurt van dieet en gezonde voeding bleef (that’s Mie ;)), toch met dergelijke gerechten?

In november vorig jaar ben ik mijn trouwkleed gaan bestellen. Op dat moment was ik alles behalve gezond (lees hierover zeker de post ‘Waar schaduw is, is ook licht” ) en dat was ook aan mijn gewicht te merken. Bij mijn tweede pasbeurt in mei, bleek echter dat mijn genezingsproces ook een positief effect had gehad op mijn gewicht.

Hoewel ik best blij was met de cijfers op de weegschaal had ik weinig andere keuze dan de komende maanden tot de trouw goed op mijn gewicht te letten. Of bloot te trouwen…

De keuze was dus snel gemaakt.*

Voordelen
Smaak

Beginnen doen we met het belangrijkste reden. Mevrouw Naessens kan wel verkondigen dat haar eten lekker is, maar zoals de Engelsen zeggen: “the proof of the pudding is in the eating”.

Ik kan oprecht zeggen dat de gerechten die test doorstaan. Het zijn echte smaakbommen. Toch zijn ze zo uitgewerkt dat er geen enkele smaak overheersend is. Alle smaken passen goed samen.

En soms is het resultaat echt verassend.

Ik dacht te weten hoe ingrediënten smaken, boy was I wrong! Ik ben geen makkelijke groenteneter. Zo verafschuw ik bijvoorbeeld bloemkool maar de bloemkoolovenschotel met gehakt, tomaten en wortelen vind ik oprecht heel lekker. Die staat hier dan ondertussen ook geregeld op het menu.

ovenschotel bloemkool

Ovenschotel met bloemkoolpuree, gehakt, tomaten en wortels

Ik ontdekte dus dat ik meer lustte dan gedacht. Daarvoor was het simpelweg nodig om iets niet op de klassieke wijze klaar te maken.

Gezond

De gerechten draaien voor een groot stuk rond groenten. En of je nu gelooft dat koolhydraten ‘slecht’ zijn voor ons lichaam of niet, niemand kan ontkennen dat groenten gezond zijn.

Zoals hierboven reeds aangehaald, krijg ik door de gerechten meer groenten binnen dan voorheen, veel meer. Naast lekker, eet ik nu  ook gezonder en daar kan niemand tegen zijn, toch?

Verzadigend

Ik zei het al in een andere post. Ik ben een afschuwelijk persoon als ik honger heb. En aangezien ik nog liever zonder kleed trouw dan helemaal niet, is er geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt het vriendje maanden lang op te zadelen met een hongerige vriendin.

De gerechten van Pascale bevatten weinig tot geen koolhydraten zoals aardappels, pasta en rijst, dus ik had sterk mijn twijfels of ik wel een voldaan gevoel zou hebben. Al snel bleek ook die belofte te kloppen. Ik heb zelfs langer een voldaan gevoel dan wanneer ik pakweg frietjes eet.

Ik moet dus ook geen karakter tonen om de snoepkast te mijden, ik heb ook geen nood aan tussendoortjes.

Snel

Pascale en haar gerechten leerde mij dat koken niet lang hoeft te duren. Je kan ook snel iets lekker op tafel toveren.

Bij mij leefde het gedacht dat ik uren in de keuken zou moeten doorbrengen om  een van haar gerechten op mijn bord toveren. Maar dat bleek niet het geval. Veel gerechten zijn binnen de 20 minuten klaar, of juister, staan binnen de 20 minuten in de oven.

Kabeljauw met mosterd-sojasaus

Kabeljauw met mosterd-sojasaus

Daarenboven kan je veel gerechten op voorhand klaar zetten, wat voor mij echt een grote plus is. Zo kan ik, op een ogenblik dat ik nog fris en monter ben, iets maken en dit later op de dag, als ik moe en uitgeput ben van het vele en harde werken 😉 , in de oven zetten.

Tomaten en Feta

Mengsel van tomaten en feta voor in de portobello’s

Portebello

De portobello’s, ingesmeerd met olijfolie

Portebello met tomaten en feta

Het eindresultaat, klaar voor de oven

Eenvoudig

Wie mij kent weet dat ik echt geen keukenprinses ben, keukenmonster komt eerder in de buurt. Ik slaag er zelfs in om “luie wijven cake” uit een zak of spaghetti van Miracoli naar de vaantjes te helpen. En over mijn inventieve wijze van erwtjes en worteltjes uit een pot klaar maken, zwijg ik wijselijk. (Als tipje van de sluier kan ik wel zeggen dat ik nu weet dat er geen water bij hoeft.)

In tegenstelling tot wat ik geloofde, zijn de recepten helemaal niet ingewikkeld. Zelfs ik slaag erin iets te maken dat op het gewenste resultaat lijkt.

Zoete zonde zonder schuldgevoel

Je kan de aard van het beestje natuurlijk nooit helemaal veranderen. Ik blijf echt een dessert-verslaving hebben. Maar ook daarvoor is een oplossing. Geen volledige ban maar lekkere alternatieven. De boeken bevatten immers enkele zoete gerechtjes.  De cheesecake bijvoorbeeld vind ik het einde.

Cheesecake

De cheesecake

Fysieke verandering

Ten slotte merk ik ook een fysieke verandering.

Ik voel mij vitaler. Ik ben ondernemender en ik heb meer energie. Dit is niet alleen fijn voor mezelf maar ook het vriendje heeft er baat bij.

Nadelen?

Is het dan echt allemaal rozegeur en manenschijn.

Nee hoor! Er zijn ook minpuntjes.

Ingredienten

Sommige benodigdheden zijn moeilijk te vinden in gewone winkels. Gelukkig is er tegenwoordig internet en zijn er natuur- en biowinkels in meeste grote steden

Fysiek

Naast de positieve verandering, is er ook effect op mijn bloeddruk. ** Helaas was deze altijd al an de lage kant. Om niet gevloerd te worden, dien ik dus wat aandachtiger te zijn bij het opstaan, of ik lig sneller terug neer dan bedoeld.

Middageten

’s Avonds vind ik het geen probleem om de gerechten te maken. ’s Ochtends vind ik het al wat moeilijker maar de grote uitdaging is het middagmaal en dan in bijzonder op werkdagen.

Uiteraard voorziet Pascale lunchgerechten, maar ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik dat – als werkende mens- niet haalbaar acht om die ’s ochtends klaar te maken. Ik ben dan ook echt geen ochtend mens. Ik zou het ’s avonds kunnen doen, maar dat vind ik persoonlijk net wat veel van het goede.

Wortel-kipburgers

Deze wortel-kipburgers zijn ook erg lekker koud. Maar er ’s avonds voldoende en je hebt er ineens ook voor de lunch nadien

Blijvende levenswijze

Als ik eerlijk ben, verwacht ik dat ik na de trouw, als ik niet meer als een gestapo over mijn gewicht moet waken, eerder zal overstappen op een eigen invulling, een Mie-versie van Puur & Lichter.

Diverse gerechten zal ik zeker blijven maken maar die zullen vermoedelijk afgewisseld worden met minder gezonde maaltijden zoals frietjes, pasta, rijst.

 

Misschien ben je nu toch net iets meer getriggerd om de challenge ook een kans te geven? Uiteindelijk is de beste manier om te kijken of ik gelijk heb, het zelf testen, en wat zijn 10 dagen. Dus begin gewoon je eigen challenge…wat heb je te verliezen?

 

* Eerlijkheidshalve wil ik wel meegeven dat ik zo nu en dan eens zondig, zeker wat betreft ijs, dessert of andere zoetigheid. Maar voorlopig beperk ik dat tot het minimum.

** in haar boek Puur & Lichter beschrijft Pascale het bloeddrukverlagend effect. Voor wie een te hoge bloeddruk heeft is dit uiteraard gunstig, voor mensen met een lage bloeddruk -zoals mij -is dit een minder gunstig effect.

Find & follow Mie on social media