Tien jaar. Dat is ongeveer de tijd dat ik paardgereden heb als kind/tiener. Maar toen school belangrijker werd en mijn eigen pony verkocht moest worden, stierf de hobby algauw een stille dood.

Tien jaar. Zo lang is het geleden sinds ik voor de laatste keer op een paard zat.

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat merk ik goed wanneer ik paarden zie. Ik voel het kriebelen en de herinneringen aan mijn tijd als amazone komen naar boven.

Aangezien het vriendje nog nooit op een paard gezeten had, wou ik hem graag eens laten proeven van mijn vroegere hobby. (Ik kon dan ineens zelf mijn hartje nog eens ophalen, een win-win dus 😉 ) Maar ik wou hem uiteraard de mooiste en leukste kant (naar mijn bescheiden mening) tonen: wandelen in de natuur.

Na een kleine zoektocht op het wereldwijde web, kwam ik bij De Boshoef terecht.

Stal De BoshoefStal De Boshoef    

De Boshoef: divers op vele vlakken

De Boshoef, gelegen in de Belgische Kempen, is gespecialiseerd in wandeltochten te paard. Ze doen dit het hele jaar door (behalve bij ijs en sneeuw) en onder begeleiding van ervaren gidsen.

Deelnemers

De paardenwandelingen bij De Boshoef zijn er zowel voor groepen als voor individuelen. Voor ons alvast een eerste pluspunt, aangezien je twee personen bezwaarlijk een groep kan noemen. Dat we eventueel moesten aansluiten bij anderen, vonden we uiteraard geen probleem. Zo asociaal zijn we nu ook weer niet 😉

Daarenboven bieden zij de buitenritten zowel voor ervaren als onervaren ruiters aan. Op hun site vermelden ze duidelijk dat mensen zonder ervaring bovendien samen kunnen rijden met bijvoorbeeld vrienden met ervaring.

Op de site geeft De Boshoef ook onmiddellijk mee dat het verschil in niveau binnen een groep wordt opgevangen, waardoor het ook voor ervaren ruiters leuk en uitdagend blijft. Ze doen dit door de ervaren ruiters even van de groep weg te leiden om zo het tempo te kunnen verhogen naar bijvoorbeeld draf of galop. Even later sluiten ze dus weer aan bij de groep.

Aangezien ik het cruciaal vond dat het vriendje en ik de activiteit samen konden doen, was dit voor ons de ideale oplossing. Een tweede pluspunt dus!

Hoewel ik bereid was mij aan te passen aan het niveau van het vriendje (nihil dus ;)), moet ik toegeven dat het voorruitzicht om ook even een versnelling hoger te kunnen schakelen mij aansprak. Alweer goede punten voor De Boshoef!

Paarden

De paarden die De Boshoef gebruikt, zijn speciaal geselecteerd voor hun doel nl. wandelen.

Ze worden overigens door de begeleiders zelf opgeleid, wat ertoe leidt dat de begeleiders prima de eigenschappen van de dieren kennen. Dit maakt de paarden uitermate betrouwbaar. Het zorgt er tevens voor dat de begeleiders kunnen inschatten welk paard voor welke ruiter geschikt is.  Met ongeveer 40 paarden van diverse rassen en groottes, is er voor elkeen wel een geschikte match te vinden.

Nog een argument dus om voor hen te kiezen.

Aanbod

Er worden wandelingen van 3 uur gemaakt en dit van 9u tot 12u of van 13u tot 16u. Indien mogelijk is er een drankenstop. Wanneer je dit wenst, kan er echter ook een een dagwandeling met picknick besproken worden, al dan niet met afsluitend diner in een nabijgelegen taverne.

Drie uur wandelen kan al van 38 euro per persoon en is mogelijk op zaterdagen, zondagen en feestdagen. Voor grotere groepen of tijdens schoolvakenties kan ook geïnformeerd worden naar andere momenten. (mogelijks betaal je hiervoor dan wel een kleine toeslag)

Samen met alle bovenstaande troeven, zorgde de duur en de zeer schappelijke prijs dat de keuze gemaakt was!

De ervaring

Een dikke week geleden typte ik het telefoonnummer van De Boshoef in en hoopte om last minute nog een afspraak te kunnen vastleggen. Om diverse redenen zoals het verwachtte weer en onze eigen agenda, informeerde ik naar de mogelijkheid om vandaag 13 augustus – een dertiende 😉 –  een wandeling te boeken.

De man aan de telefoon luisterde vriendelijk naar mijn wensen en de gekozen datum bleek haalbaar.

Vandaag was het dan zover. Om 8u30, een half uurtje voor de vertrektijd, kwamen we nieuwsgierig en met ongelofelijk veel zin (en bij het vriendje een klein hartje en enige zenuwachtigheid ;)) aan in Meerhout.

Ontvangst

In een zeer propere en goed onderhouden omgeving met een soort westernuitstraling (maar dan in de meest positieve zin),  werden we opgewacht door onze begeleiders, Jeroen en Christine.  Zij verwelkomden ons hartelijk. Ze boden ons een koffie aan en toonde oprecht interesse in ons, de personen waarmee zij de komende drie uur op stap zouden gaan.

Onze’ paarden

Onze begeleiders  hadden voor mij Bo en voor het vriendje Rambo uitgekozen als onze nieuwe viervoetige (of beter: vierbenige) vrienden voor vandaag.

 

Bo

Bo (foto:www.deboshoef.be)

Rambo

Rambo (foto: www.deboshoef.be)

Ik was opslag verliefd aangezien Bo net als mijn vroegere pony zwart-wit gevlekt was.

Bo & Mie

Love at first sight

En Rambo en het vriendje toonden zelfs enige fysieke gelijkenis. Beide hebben namelijk ‘een brede onderrug’ . Tijdens de wandeling zou overigens blijken dat er ook karakteriële overeenkomsten zijn: beiden zijn zachtaardig  en  je moet soms wat achter hun veren zitten 😉

Jeroen en Christine hielpen ons opstappen, gaven het vriendje kort enkele basisweetjes (hoe hou ik mijn teugels vast, hoe stuur ik, hoe geef ik benen,…) mee en hop, weg waren we. We doken direct de bossen in om daar pas drie uur later terug uit te komen.

De wandeling

Beide dieren waren erg gehoorzaam, rustig en lief. De natuur rond ons was afwisselend en rustgevend.

Wandeling De Boshoef

Tijdens de drankstop op onze wandeling

Onderweg werd er zo nu en dan gewisseld van koplopers en van wandelmaatje: ik reed eens naast Christine en dan weer naast Jeroen en zelfs even naast het vriendje.  Stukjes wandelen werden afgewisseld met draf en voor mij zat er zo nu en dan eens een stukje galop in.

 

Ondertussen konden we gezellig kletsen.

Aan alle mooie liedjes komt een eind

De tijd vloog voorbij en met spijt in het hart maar met een zeer voldaan en gelukzalig gevoel, arriveerden we opnieuw aan de stallen.

Bij het afstappen merkte ik dat toch wat roestig geworden was na 10 jaar ‘stilzitten’ en ook het vriendje gaf aan dat het weldegelijk sporten is. (Dus al wie denkt dat paardrijden geen sport is…ga het zelf maar eens proberen en het tegendeel zal je bewezen worden ;))

Alvorens afscheid te nemen van onze begeleiders en huiswaarts te keren, keken we nog even rond op het domein.

We konden duidelijk vaststellen dat de paarden meer dan goed verzorgd¨ẅörden. Geen kleine stallen maar mooie ruime weides met beschermingsmogelijkheden tegen alle weersomstandigheden en meer dan voldoende eten. Je merkt gewoon dat de mensen hier van hun dieren houden. De manier waarop zij de paarden behandelen en de wijze waarop ze erover vertellen, spreekt boekdelen.

The place to be

Als je dus zelf -alleen of met vrienden- een wandeling te paard zou willen maken, overweeg dan De Boshoef. Je zal geen spijt krijgen van je keuze!

Ik sta evenwel niet in voor enige gevolgen zoals opnieuw terug willen 😉

 

Find & follow Mie on social media