Bergen…reusachtige en majestueuze stukken van de aarde, door tektoniek richting de hemel omhoog geduwde aardplaten. Ze  steken uit boven het landschap, ze torenen hoog boven hun omgeving uit. Onmiddellijk krijg ik er een nederig en zelfs nietig gevoel van. Ze boezemen angst in. Alsof moeder natuur er haar kracht en grootsheid mee wou etaleren.

En toch hou ik van die giganten!

Noem mij gerust een berggeit. Zowel in de winter als in de zomer, als ik bergen zie, ben ik gelukkig . Je doet mij dan ook een groter plezier met een vakantie in de bergen dan aan eender welke costa.

En ik ben niet kieskeurig, maar één plek steekt er voor mij toch net bovenuit: Saalbach-Hinterglemm!

Saalbach

(Foto: www.saalbach.com)

Saalbach-Hinterglemm: algemeen

Ik zal jullie niet vervelen met te veel cijfertjes (ik ambieer niet om Mie-kipedia te worden ;)). Al is een kleine informatieve tekst wel aan de orde. Zo weet je op z’n minst waar die hartendief van mij zich bevindt.

Kaart Oostenrijk

(Foto: www.wikipedia.com)

De gemeente Saalbach-Hinterglemm, bestaat uit de dorpen Saalbach en Hinterglemm (logisch hé ;)). Ze behoort tot de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland. Met zijn 125,5 km2 en 3000 inwoners is het een eerder bescheiden gemeente.

De troeven

Voor het gebied geldt echter: “de meest waardevolle zaken hebben de kleinste omvang”.  (denk maar aan een verlovingsring ;))

Want de troeven van deze gemeente zijn groots.

Wintersport

Ondanks zijn eerder bescheiden omvang, vormt het gebied samen met het nabijgelegen Leogang en Fieberbrunn in de winter een zeer populaire wintersport bestemming. Niet verwonderlijk als je 270 km piste en 70 liften te bieden hebt.

Zicht skivakantie Zicht skivakantie 2

De eerlijkheid gebiedt mij wel om er bij te vermelden dat een deel van de aanwezige wintersporters van het kaliber “luid, recht voor de raap en soms een tikje ongegeneerd” is (lees: Nederlanders*). Mijn ervaring leert echter dat de koude van het gebied ook een groot deel van die eigenschappen lijkt te bevriezen. De vakantiegangers die ik tijdens mijn wintersport mocht ontmoeten, voldeden niet echt aan dit cliché. Ik had misschien geluk, wie zal het zeggen? Maar laat dit faites-divers je niet tegenhouden om dit gebied te bezoeken. Een beetje losgeslagen vakantiegangers hoort bij wintersport 😉

Zomeractiviteiten

Maar ook in de zomer, wanneer de sneeuw plaats heeft gemaakt voor prachtige weiden, akkers en bloemenvelden, is dit gebied meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Wandelen

Je kan er prachtig wandelen. En veel…

De regio heeft meer dan 400km wandelwegen. De paden zijn goed bewegwijzerd. Op regelmatige tijdstippen staan wegwijzers en tussenin zijn markeringen (vb. rood-wit) aangebracht. Op de wegwijzers staat meestal ook de duur van de wandeling vermeld. Deze is overigens behoorlijk accuraat wanneer je een  gemiddelde wandelaar bent. Daarnaast vind je er -d.m.v kleurcodes- ook de moeilijkheidsgraad van de tocht op terug. Blauw voor eenvoudig en breed pad (veelal grindweg) een rood voor iets uitdagendere bos- of veldweggetjes.

Om je keuze te maken, kun je gebruik maken van een duidelijke wandelkaart (met achteraan suggesties en tips) die aan elke lift en in elk hotel gratis te krijgen is.

Verder heeft de gemeente ook een app waar wandelroutes in te vinden zijn. Bijkomend staat aan elke lift steeds een medewerker van de gemeente, om vragen te beantwoorden, of tips te geven.

Natuurlijk wil ik jullie ook graag helpen. Ik geef je hier dan ook zo maar even drie wandelingen mee, die ik deze zomer zelf hebben gedaan. Uiteraard vind ik die een absolute aanrader, anders zou ik ze niet delen ;).

Het zijn wandelingen van een gematigd niveau. Voor de echte geoefende trekkers zal dit misschien te weinig uitdagend zijn en voor de absolute beginners, misschien net iets te hoog gegrepen.

Wandeling 1

Route wandeling 1

De eerste wandeling die ik jullie graag voorstel, vertrekt aan het  bergstation van de Zwölferkogelbahn.

Je vertrekt al onmiddellijk met een prachtig uitzicht over de vallei.

Van aan het bergstation volg je de bordjes “Hohe Penhab”. Een veldwegje brengt je zigzaggend zo’n 150 meter hoger, naar de top waar een kruisbeeld staat. Hier kan wie dit wenst een tekstje in een boek achter laten.

Hohe Penab

Je weg vervolgen doe je richting “Schönhofer Wand”. De weg die eerder smal maar ongevaarlijk is – wegens geen onmiddellijk afgrond- , voert je eerst glooiend en later gematigd tot stevig dalend naar de hut “Ellmaualm”.

Hier kan je een hapje eten om opnieuw op krachten te komen of gewoon iets drinken.

Van hieruit kan je ervoor opteren om naar het tussenstation van de bergbaan te wandelen, waar je na 30 min stappen aankomt.

Wij kozen er echter voor om verder af te dalen naar Hinterglemm.

De afdaling gebeurt over een breed grindpad waarlangs bomen en planten weelderig tieren. Het pad loopt naast een beekje, wat een verkoelende bries en het zalige geluid van kletterend water meebrengt.

Eens  bijna beneden kan je kiezen om de korte geasfalteerde weg te nemen of een stukje langer te wandelen. Hiervoor klim je eerst opnieuw 100m langs een asfaltweg tot even voorbij de “Gestreiffalm”. Vervolgens duik je ter hoogte van een waterreservoir het bos in om de laatste kilometers over een bospad te dalen tot aan de rand van het dorp.

Samenvatting
Vertrek: bergstation Zwölferkogelbahn
Route: Hohe Penhab – Schönhofer wand – Ellmaualm – Gesteeiffalm – Hinterglem
Duur: ongeveer 5u
Afstand: ongeveer 17 km
Stijgen: ongeveer 320m
Dalen: ongeveer 1000m

 zicht 1 wandeling 1Zicht 2 wandeling 2

 

Wandeling 2

Route wandeling 2

Voor deze wandeling vertrek je boven aan de “Reiterkogelbahn”.

Je volgt van daar de bordjes naar “Reiteralm”. Kies hiervoor wel ‘waldweg’. Dit pad brengt je door weiden en stukjes bos aan de alm i.p.v langs een grindpad. Dit pad gaat glooiend, met iets meer stukjes omhoog dan naar beneden.

Eens aan de alm, vervolg je jouw weg richting “Wetterkreuz”. Van daar wacht je een pittige klim van ongeveer 200m tot de top van de Reiterkogel. Wanneer je boven bent, loop je langs de kam. Relatief vlak met op het einde een stukje dalen tot aan de “Rosswaldhütte”.

Na een eventuele stop hier, zet je de terugweg in.

Je kan kiezen om dit langs een breed grindpad te doen of langs bospaadjes . Qua bewegwijzering volg je “Wieseralm”. Deze is gelegen aan het bergstation van de Reiterkogelbahn.

Hier heb je dan de keuze om de lift naar beneden te nemen of, voor de sportievelingen, de afdaling te voet naar Hinterglemm te doen. Deze is vrij stevig qua hellingsgraad en gaat over een grindpad.

Samenvatting
Vertrek:  bergstation Reiterkogelbahn
Route: Reiteralm – Wetterkreuz – Reiterkogel – Rosswaldhütte – Wieseralm
Duur: ongeveer 4u
Afstand: ongeveer 13 km
Stijgen: ongeveer 400m
Dalen: ongeveer 900m
zicht 1 wandeling 2zicht 2 wandeling 2
Wandeling 3

Roude deel 1 wandeling 3Route deel 2 wandeling 3

Deze wandeling bestaat uit 2 delen.

Ze vormt als het ware een “8” waarbij je opnieuw langs het bergstation van de lift passeert.  Je kan elk deel apart doen of beide delen samen, wat je zelf wil.

Vertrekken doe je aan het bergstation van de “Schönleitenbahn”.

Je vertrekt richting “Kohlmaiskopf” maar na een goede 200m wandelen -en een korte maar krachtige afdaling- ga je rechts af richting “Schönleiten Hütte”. Je wandelt door de wei op de bergflank, tot je na een korte laatste klim van nog een 50-tal hoogtemeters aan de hut komt.

Vandaar klim je nog heel even verder -om via het waterbekken- opnieuw aan de “Wildenkar Hütte” (bergstation) te komen.

Voor het volgende deel, volg je opnieuw de weg richting “Kohlmaiskopf”  maar ditmaal ga je niet rechtsaf aan de eerste splitsing. Bij een volgende splitsing kies je het rechtse pad richting “Grüne Boden Hütte” (niet toegankelijk) en nadien verder richting “Kohlmaiskopf”.

Daar aangekomen, daal je een stukje over een bospaadje naar “Thurneralm” (let op niet geopend in de zomer).  Van daaruit gaat het over een grindpad omhoog, terug naar het bergstation.

Samenvatting
Vertrek: bergstation Schönleitenbahn
Route: Schönleitenbahn – Kohlmaiskopf – Schönleiten Hütte – Wildenkar Hütte // Wildenkar Hütte – Kohlmaiskopf – Thurneralm – Wildenkar Hütte
Duur: ongeveer 1u30 min + ongeveer 4 u
Afstand: ongeveer 3 km + ongeveer 8 km
Stijgen: ongeveer 100m + ongeveer 250 m
Dalen: ongeveer 100m + ongeveer 250m

zicht 1 wandeling 3zicht 2 wandeling 3

zicht 3 wandeling 3zicht 4 wandeling 3

 

Je merkt het. Bij deze drie wandelingen zijn er reeds veel keuzemogelijkheden. Dit is zo in het hele gebied en zorgt ervoor dat in Saalbach-Hinterglemm de wandelmogelijkheden aansluiten bij wat je wil en kan.

Je kan makkelijk zelf je wandelingen uitstippelen en daarbij op diverse plaatsen kiezen om er een stukje bij te doen of eerder een stuk te verkorten.

Nog een echte troef van dit gebied, als je het mij vraagt. Zeker aangezien het weer in de bergen veranderlijk kan zijn.

Fietsen

Verder is het gebied ook een paradijs voor fietsers en dan specifiek mountainbikers.

Er is enorm geïnvesteerd om ook de liefhebbers hiervan aan hun trekken te laten komen. Je merkt dan ook dat fietsers steeds prominenter aanwezig zijn als vakantiegangers. Ook hier is er getracht voor alle niveaus voldoende voorzieningen te treffen en routes te voorzien. Dit alles vind je terug op de fietskaarten, die eveneens gratis te verkrijgen zijn.

Aangezien ik zelf geen grote durfal ben,  heb ik mij niet gewaagd aan een pumptrack of downhill parcours. (Ik breng tijdens een fietstocht overigens verslag uit omtrent mijn angst in termen van “de grootte van het ei in mijn broek”. Kippenei is gemiddeld bang, dino-ei is doodsbang. Alles daartussen is mogelijk 🙂 .)

Samen met het vriendje heb ik wel een fietstochtje gemaakt (met een gehuurde elektrische MTB) langs de rivier de Saalach die het gebied doorkruist. Wij hielden het bij een bescheiden tocht maar je kan helemaal tot Zell am See fietsen.

Andere

Hou je van meer afwisseling? Geen probleem!

Wat dacht je van zwemmen, paardrijden, parapenten, (mini)golf, boogschieten, karten of vissen? In het gebied zijn hiervoor de nodige faciliteiten te vinden. En dan heb ik nog niet alles opgesomd…

En als een klein uurtje rijden je niet afschrikt, dan kan je ook terecht in Zell am See waar je op het meer boottochten kan maken of in Kaprun waar je kan zomerskiën.

Jokerkaart

In de meeste hotels of van verhuurders die jokercardpartner zijn, krijg je een jokerkaart die je onbeperkt toegang verschaft tot deze liften. (m.u.v. de Asitzbaan in Leogang. Deze mag je slechts 1 maal per dag gebruiken.) En alsof dat nog niet voldoende is, biedt de kaart nog tal van kortingen op attracties in de buurt zoals het avonturenzwembad käpt’n hook in Saalbach.

Als kers op de taart, of in dit geval op de kaart, biedt de jokerkaart de mogelijkheid om gedurende de jouw vakantieperiode gratis gebruik te maken van de wandelbus. Op weekdagen rijdt deze 2 maal per uur en heeft meer dan voldoende haltes. Uiteraard stopt de bus aan elke lift in werking. De capaciteit van de bus is overigens voorzien op een grote hoeveelheid wandelaars, dus meestal heb je zitplaats.

Kindvriendelijk

Het gebied is erg kindvriendelijk.

Zo overnachten kinderen er aan sterk gereduceerd tarief of zelfs gratis.

Daarnaast zijn er verschillende wandelingen speciaal voor kinderen. Er is bijvoorbeeld de “motorik”-wandeling. Dit is een “platte” wandeling langs de Saalach tussen Hinterglemm en Saalbach. Op het traject bevinden zich niet minder dan 24 “stages” waar verschillende  aspecten van de menselijke motoriek getest worden. Niet enkel leuk voor kinderen…

Zijn je kinderen onverschrokken avonturiers? Dan kan je ze ook meenemen naar het hoogteparcours in achter in de vallei. Hier kunnen ze zich in de boomtoppen op ongekende hoogte uitleven.

Regenproof

Het weer in de bergen kan al eens tegenvallen. Net als in België, gaan de hemelsluizen er soms open. Ook dan heeft het gebied mogelijkheden.

Sommige eenvoudige wandelingen kan je met paraplu ondernemen maar ook indooractiviteiten zijn mogelijk. Er zijn immers diverse musea en bezienswaardigheden in en nabij Saabach-Hinterglemm ( heimat- en skimuseum, schnapsbrouwerij, oldtimermuseum, natuurhuis,…)

Food, glorious food

Aangezien ik op de blog een hele pagina aan eten wijdt, kon je wel al vermoeden dat ik van eten – en vooral lekker eten- hou. (Al ken ik niemand die zegt dat hij van slecht eten houdt, dus die gedachtestreepjes zijn misschien overbodig ;))

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de laatste troef hierover gaat.

In het gebied zijn meer dan voldoende berghutten geopend zijn waar je echt lekker en tegen een schappelijke prijs kan eten. Op de (wandel)kaart zijn de geopende hutten met rood aangeduid. Je kan in alle hutten kiezen tussen soepen, snacks zoals tosti of volledige gerechten zoals schnitzel. Uiteraard vind je er ook de typische Oostenrijkse “hutspecialiteiten” zoals käsespätzle, gröstl of kaiserschmarrn terug.

Käsespätzle

Käsespätzle (foto: Wikipedia)

Gröstl

Gröstl (foto: Wikipedia)

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn (foto: Wikipedia)

 

Ik kan je alvast zeggen dat je dagen te kort zal komen op je reis. Maar gelukkig kan ik jullie daarvoor een oplossing aanraden: TERUG GAAN!

 

 

*Kleine disclaimer voor onze Noorderburen: Ik haal enkel de clichés aan, deze zijn geenszins een verwoording van mijn eigen mening. Meer zelfs, stiekem hou ik wel van jullie!

N.b. Deze tekst is een bewerking van een artikel dat ik als gastblogger schreef voor www.bergundbahn.

N.b. De gemeente Saalbach-Hinterglemm heeft en zeer overzichtelijke en volledige site. Daar vind je overigens ook meer info over de mogelijkheden en kortingen die de jokerkaart biedt. De site: https://www.saalbach.com/

Find & follow Mie on social media