Het is hip en trendy. Het laat je relaxen en chillen en het geeft een instant vakantiegevoel. In menig foto op sociale media komt het voor en ook op festivals en stranden zie je het met met de regelmaat van de klok opduiken.  Je kan tegenwoordig niet om de luchtzitzak heen.

Luchtzitzak getest - luchtzitzak

(Foto: https://nl.pinterest.com/amp/pin/403212972883049162/)

Maar is het wat het lijkt? Is het zo handig en eenvoudig als producenten ons willen doen geloven?Hoef je enkel maar wat “lucht te vangen” om comfortabel te kunnen genieten, of verkopen fabrikanten ons gebakken lucht en laten wij als consument ons in de zak zetten?

Luchtzitzak getest - handleiding

(Foto: www.bol.com)

Met een kampeertrip op het programma, bood het ideale moment zich aan om die luchtzitzak eens te testen.  Te meer omdat we met meerdere potentiele testers waren en hoe meer testers hoe  genuanceerder de mening, toch?

Het product

De zitzakken zijn er in alle vormen, kleuren en prijsklasses. Zo heb je de duurdere van het merk fatboy (de lamzac) waar je om en bij de 74,95 euro voor betaalt, maar ook de modellen van goedkope Chinese discounter waar je voor luttele euro’s gesteld bent.

De medecampeerders en ik kozen ervoor om 14,99 euro neer te tellen voor een minder prijzig model uit de Aldi.  Het model is een soort hoofdkussen en een lounge-deel dat samen een L vormt.

luchtzitzak getets - reclamefolder aldi

luchtzitzak getest - de luchtzitzak

Indoortest

De nieuwsgierigheid was groot. Het vooruitzicht om heerlijk onspannen te kunnen neerploffen op de zitzak, deed 2 van de testers beslissen om onmiddellijk na aankoop het product al eens indoor -binnenshuis- te testen.

Het resultaat was teleurstellend. Hoe er ook gedraaid of gekeerd werd met de zak (en geloof mij…elke wijze werd getest)het was onmogelijk het ding tot een comfortabele lounge om te vormen. Zelfs de meest succesvolle poging gaf enkel aanleiding tot een ingezakte pudding, die onder het minste gewicht bezweek. De koude vloer was bijgevolg ons deel.

De outdoortest – part 1

De testers van dienst dachten al snel de oorzaak van de gefaalde test te kennen: gebrek aan wind. Dus met nieuwe moed trokken ze de tuin in, in de hoop dit maal voldoende lucht te vangen voor een bevredigend resultaat.

Helaas, ook alle pogingen buiten faalden.

De outdoortest – part 2

Maar mijn vrienden en ik zijn geen opgevers…

Aangezien de camping aan zee lag, stond de zitzak als verplicht item op de inpaklijst. Gelet op de alom gekende zeebries, kon het niet anders dan lukken (naast doorzetters zijn we ook positivo’s ;))

Dus eens de tent opgezet was, ondernamen we samen een nieuwe poging.

Luchtzitzak getest - windrichting bepalen

(Eerst de windrichting bepalen 😉 )

Het moet gezegd, het lukte beter dan vorige keer. We slaagden erin tot iets te komen wat enigszins op het eindresultaat moest lijken.

Maar de volgende uitdaging bood zich direct aan.

We hadden nu een min of meer gevulde zitzak, maar hoe kon je daar nu in hemelsnaam comfortabel op liggen. Het ding was zo instabiel als wat en kwikkelde van links naar rechts. Het was een ware opgave om erop te blijven liggen.

De outdoortest – part 3

Bij een wandeling op strand, merkten we echter op dat er wel mensen in geslaagd waren een luchtzak tot een comfortabel uitziend iets om te vormen.

Poging 3 drong zich op…

Ook ditmaal een poging die bijna een lounge opleverde. Al zaten we na een kwartiertje terug op de grond…met enkel wat plastiek tussen ons en het zand.

Luchtzitzak getest - poging strand

De conclusie

De zitzak die wij hebben gekocht, bleek zeer moeilijk tot bijna onmogelijk om te vormen tot een lounge.* Geen van de geteste methodes werkte echt naar behoren. Enkel buiten en met een behoorlijk stevige zeewind, kom je in de buurt.

Krijg je het ding dan toch in een gewenste vorm, dan blijkt het net iets minder comfortabel dan gehoopt.

Toch zijn er ook positieve punten aan de zitzak:

  • Na elke poging hadden we het gevoel toch wel wat calorieën verbrand te hebben. Het lopen -en zeker in het mulle zand- was best vermoeiend. Zeker als je pogingen toch enige tijd in beslag nemen.
  • Bij de beste resultaten waren de pogingen om te blijven liggen een echte workout voor je buikspieren. Maar zeg nu zelf, je ligt dan niet relaxed, een sixpack is ook een leuk resultaat.
  • Het mag dan wel als zitzak verkocht worden, wij konden echter vele andere functies bedenken, gaande van gigantische opbergzak over een handtas tot dekentje.  😉

In elk geval hebben we ons kostelijk geamuseerd met de zak. Het draaien, lopen, huppelen en elke mogelijke vulwijze gaf aanleiding tot dolle pret. En ook het testen van het resultaat deed bij momenten bulderlachen. En dat is onbetaalbaar!

 

 

* ik wil geenzins gezegd hebben dat geen enkele zitzak werkt. Het viel zelfs op dat de zakken van het merk fatboy (www.fatboy.com)  wel in de gewenste vorm te zien waren.

Find & follow Mie on social media