Enkele dagen geleden kreeg ik van een vriendin een Whatsapp met een foto. Bij de foto stond de melding dat ze met het gezin in de file stonden en dat de kinderen aan het jengelen waren op de achterbank.

Is 't nog ver

(Foto:https://www.divosa.nl/agenda/het-nog-verhttps://www.divosa.nl/agenda/het-nog-ver)

 

Ik kreeg spontaan een flashback…

Denkspelletjes voor onderweg

Het klopt dat ik geen kinderen heb. De situatie vanuit het ouder-perspectief kan ik mij dus enkel inbeelden. De andere kant daarentegen…ik ben ooit kind geweest. Zelfs in een niet zó ver verleden. Of misschien toch…de dieren spraken al niet meer, maar technologische snufjes als een draagbare DVD of een tablet moesten wel nog uitgevonden worden.

Ik kan mij de lange autoritten tijdens de zomervakantie, vol spanning op weg naar een “verre” bestemming (in een kinderhoofd is Zwitserland heel ver en zelfs een beetje exotisch) nog goed herinneren.

Qua afleiding hadden we muziek…al was de keuze beperkt. We schrijven immers het pre-studio100 tijdperk en helemaal in het begin zelfs de pre-CD periode. Mijn ouders, of vooral mijn vader, hanteerde het principe: “de bestuurder kiest”. Goed gezien als je weet dat hij altijd reed.

Concreet hadden we dus Radio 2 tot de verbinding wegviel (ergens kort voorbij Brussel) en vervolgens Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Ann Christy of heel soms Simon & Garfunkel…als we geluk hadden. Hadden we pech, dan werd het Santana…

Ik krijg tot op heden nog de neiging om uit een auto te springen, ook al rijdt die, wanneer ik terugdenk aan die jankende gitaarsolo’s van 7 minuten of meer. Nee, sorry, hier geen Santana-fan…

Maar gelukkig hadden we naast muziek ook mama bij. Die was heel goed in het entertainen van kinderen op de achterbank.

Een heel arsenaal aan “denkspelletjes” haalde ze boven. Voor vele had je niets nodig, voor andere enkel pen en papier.

De uren vlogen voorbij en voor we het wisten, doemde de eerste bergen op.

Dat was dan ook meteen de tip die ik aan de vriendin in kwestie per kerend Whatsappbericht gaf: “Speel wat denkspelletjes”

Uiteraard zijn alle ouders creatief in het entertainen van hun kroost, maar voor wie het spoor even bijster is, deel ik graag de spelletjes die wij speelden*. Misschien kende je ze al, misschien geven ze je inspiratie.

Beginnen doen we met mijn favoriet.

Mama’s Pim Pam Pet genius edition reisvariant

Benodigdheden

Pen & papier (het was de jaren 90 he) en minimaal 2 spelers.

Voorbereiding

Maak een aantal kolommen naar keuze. Kies samen of elk om beurt voor elke kolom een categorie. Voorbeelden hier zijn: meisjesnaam, jongensnaam, bloem, land, gerecht, dier, automerk- of model, drank!… Je kan echt heel breed gaan dus laat je creativiteit de vrije loop.

Start

Op aangeven van een speler 1, start speler 2 met in stilte het alfabet op te zeggen Dit tot speler 1 (of gelijk welke andere speler behalve de ‘opzegger’) stop zegt. De letter waarbij de oplegger gekomen is, wordt de letter waarmee gespeeld wordt.

Verloop van het spel

Met de uitgekomen letter moet in elke categorie een antwoord gevonden worden. Had je dus een categorie meisjesnaam en is de letter M. Dan kan je vb Mie noteren.

Je kan dit doen gedurende een opgegeven tijd vb. 5 min of tot de eerste die alle kolommen heeft ingevuld, stop roept.

Vervolgens ga je de antwoorden per kolom overlopen.

Punten

Ook hier twee mogelijkheden.

De ‘eenvoudigste’ houdt in dat je per goed antwoord 1 punt krijgt.

Je kan er echter ook voor kiezen om aan goede antwoorden 1 punt te geven en -indien het een uniek antwoord betreft (dus geen andere medespeler heeft dit antwoord)- kan je er 2 geven

Hoe lang zijn de kinderen beziggehouden

Je kan afspreken om dit x beurten te spelen, of tot wanneer iemand x punten heeft of gewoon een afgesproken aantal minuten….daar ben je vrij in…. rekeninghoudend met je eigen ‘verzadigingsniveau’ 😉

Vervolgens de klassieker.

Wie of wat is het? reisvariant

Benodigheden

Minimaal 2 spelers

Voorbereiding

Geen

Start

Speler 1 kiest een persoon, voorwerp, gerecht,… dat de andere spelers moeten raden.

Tip: indien een van de spelers een notoir valsspelers is, kan je ervoor kiezen het item op te schrijven.

Verloop van het spel

Elke speler stelt om de beurt een ja/ nee-vraag aan speler 1, met als doel te raden wie of wat speler 1 in gedachten heeft.

Punten

Hier kan je ook weer zelf iets bedenken. Je kan zonder punten werken of bijvoorbeeld tellen hoeveel vragen nodig waren om tot het antwoord te komen. Het doel is dan uiteraard zo weinig mogelijk punten te hebben.

Hoe lang kan je de kinderen bezighouden

Again…that’s up to you. Spreek je af om het een bepaalde tijd te spelen, of tot iemand (de verliezer in dit geval) X aantal punten heeft of kies je ervoor om elke speler X aantal maal iets te laten bedenken.

Tenslotte nog enkele gekende

Woordslang

Benodigdheden

Minimaal 2 spelers

Voorbereiding

Geen

Start

Kies een thema waarrond gespeeld wordt vb. dieren, namen,…

Verloop van het spel

Speler 1 begint met een woord dat in de gekozen categorie hoort. Speler 2 geeft vervolgens een woord dat begin met de laatste letter van speler 1’s woord.

(Kleine anekdote: toen ik het vriendje net kende, stelde ik tijdens een autorit voor om woordslang met dieren te spelen. Ik ging er vanuit dat hij het opzet kende. Niet dus…ik zei hond en hij heel overtuigd kat. Hij was dan ook verontwaardigd dat ik uitriep dat zijn antwoord niet klopte. “Dat is toch een dier”, argumenteerde hij. Ik heb hem dus even het idee van het spel uitgelegd…sindsdien verloopt het vlekkeloos)

Punten

Wie als laatste overblijft wint

Hoe lang kan je de kinderen bezighouden

Hiermee ga je geen uren vullen, maar het is een leuk tussendoortje.

Wie ziet eerst…

Benodigdheden

Minimaal 2 spelers

Voorbereiding

Geen

Start

Kies het te spotten voorwerp.

Verloop van het spel

De deelnemers proberen om als eerste het gekozen voorwerp te spotten.

Punten

Wie als eerste het gekozen item ziet, wint.

Hoe lang hou je de kinderen ermee bezig

Dit hangt af van het gekozen voorwerp. Daarmee bepaal je de moeilijkheidsgraad en duur. Je kan bevoordeeld om het eerst een auto met Poolse nummerplaat (uiteraard niet als je vakantie in Polen is ;)) proberen zien. Maar je kan ook kiezen voor een Moldavische nummerplaat…. Je kan als voorwerp een gele auto kiezen maar ook een rode met witte bollen…

En als laatste nog een echt oerklassiek denkspel

Ik ga op reis en ik neem mee

Benodigdheden

Minimaal 2 spelers

Voorbereiding

Geen

Start

Speler 1 zegt ‘ ik ga op reis en ik neem mee…’ en vult dit aan met een voorwerp.

Verloop van het spel

De volgende speler herhaalt de zin en vervolgens alle voorgaande gekozen voorwerpen in de juiste volgorde. Op het einde voegt hij er een eigen voorwerp aan toe. Dit tot iemand in de fout gaat door de volgorde verkeerd te hebben of de rij niet te kunnen maken.

Punten

Wie laatst overblijft wint

Hoe lang hou je de kinderen bezig

Dat hangt af van hoe lang ze kunnen onthouden 🙂

Je zou ervan versteld staan hoe leuk kinderen deze eenvoudige spelletjes vinden. Tegelijk zijn ze ook goed voor het stimuleren van het denkvermogen en de reis wordt er aangenamer mee… triple win dus.

Laat gerust weten of je de tips tijdens jullie vakantie gebruikt het en wat het resultaat was. Ik wens jullie alvast een fijne vakantie en een stressloze tijd 😉

*Aangezien we ze nooit echt namen gaven, heb ik ze voor de gelegenheid even zelf bedacht

Find & follow Mie on social media