Ik kom uit Sint-Niklaas en ben er geboren en getogen.

Ik beschouwde mezelf steeds als een wortelvaste plant, van het soort dat verpietert wanneer het uit zijn vertrouwde omgeving wordt weggehaald. En toch…na 27 jaar ben ik uit Sint-Niklaas weggetrokken. Naar een minuscuul dorpje in de provincie Antwerpen dan nog. Jaja, van over ’t water naar de andere kant van de Schelde.

Nee, ik ben niet op missiewerk (sorry Antwerpse vriendjes, ik kan het niet laten. Bloed kruipt waar het niet gaan kan). Ik ben de liefde gevolgd…

Tegen mijn verwachting in, ben ik niet verslenst. Ik heb het zelfs behoorlijk naar mijn zin “op mijn nieuwe grond”.*

Hoewel ik nog geen seconde spijt heb van de verhuis, is er toch iets dat mijn nieuwe woonplaats mij niet kan bieden: het beste ijs van België en ver daarbuiten.

Uiteraard is er in mijn dorpje ijs te koop. Ook in de omliggende dorpen worden verdienstelijke pogingen ondernomen om lekker en uniek ijs te maken. Maar het beste van België? Nee, sorry, dat vind je in Sint-Niklaas. (en volledigheidshalve even meegeven: ondertussen ook in Gent d.m.v een samenwerking)

Ik weet dat ik mij met deze post op glas ijs begeef (sorry, deze was te mooi om te laten liggen). Sinds enige jaren – met de komst van een nieuw ijssalon – zijn er in Sint-Niklaas twee kampen. Tussen beide kampen wordt tot vandaag hevig gediscussieerd omtrent wie de het lekkerste ijs heeft.

Dat beide buitengewoon goed zijn, staat buiten kijf. In Sint-Niklaas ben je op ijs-gebied verwend. In beide ijssalons krijg je lekker, kwaliteitsvol ijs. En de ene heeft misschien een net iets groter assortiment dan de andere, maar de andere heeft dan weer ijs met eigen gepasteuriseerde melk.

Het beste ijs van België

Welk ijssalon je ook kiest, je zal niet bedrogen uitkomen.

Welk ijssalon je effectief kiest, hangt vooral af van je eigen smaak/voorkeur. Maar net als alle sint-niklazenaren, heb ik een lichte voorkeur, of eigenlijk, een sterke voorkeur.

Voor mij gaat er niets boven cremerie François!**

Toen ik mijn vriend pas kende, hadden mijn schoonouders als dessert voor ijs gezorgd. Toen mijn schoonmama vroeg of ik het lekker vond, kon ik niet anders dan eerlijk antwoorden. Ik zei dus dat ik het wel oké vond, maar dat het niet kon tippen aan François.

Nadien ondernam de schoonmama nog enkele verdienstelijke pogingen, maar het antwoord bleef steeds hetzelfde. God, wat moet die toen gedacht hebben dat ik een echt verwend nest was…

Pas toen ik haar een tweetal jaar geleden (ik weet het, ik had het eerder moeten doen) meenam naar het ijssalon waar ze zoveel over gehoord had, begrijp ze eindelijk wat ik bedoelde. Meer nog, ze gaf zelfs ruiterlijk toe dat ik gelijk had ( ik zei het reeds, ik heb een hele toffe schoonmama, net zoals mijn vriend ook eentje uit de duizend heeft;)). Sindsdien is ook zij verslingerd aan het ijs van François.

Alleen al door erover te schrijven loopt het water me in de mond…

De pluspunten

Maar wat doet mij u precies kiezen voor hun ijs?

  • Zeg niet zomaar ijs tegen roomijs van François.

Hun ijs bestaat voor 80% uit melk. En dat proef je. Het ijs heeft een fluweelzachte textuur en bulkt van de smaak. Het betreft een volle, zachte, romige smaak. Wie van dergelijke smaak houdt, zit dus al op rozen bij François.

Een leuk pluspunt is overigens dat ze hun melk kopen bij een lokale (sint-niklase) boer. Zo zijn ze er zeker van dat de melk niet meer bewerkt is dan nodig. Het pasteuriseren doen ze overigens zelf, zodat ze ook over dat proces controle hebben.

Voor mij draagt dit alles bij aan de kwaliteit en de smaak van het ijs waar ik zo dol op ben.

  • Hun ijs is vrij van aditieve, surrogaten en smaakversterkers

De ijsmakers bij François gebruiken enkel natuurlijke producten die ze overigens zo vers mogelijk proberen te verwerken. Hierdoor blijft de smaak van de producten behouden waardoor ze genoeg smaak geven om het ijs te doen barsten smaak.

  • Het ijs is goed verteerbaar.

Bij sommige ijsjes, zeker industrieel gefabriceerd ijs, heb ik vaak een opgeblazen gevoel. Alsof het ijs moeilijk verteert. Dit heb ik niet bij het ijs van François. Dit omdat het ijs geen behandeling heeft ondergaan om de houdbaarheid te verlengen of het stremmen tegen te gaan. Dit zorgt overigens ook voor het maximale behoud van de voedingsstoffen. Een win-win.

Samen met nog tal van andere redenen (zoals passie, vernieuwende smaken,zelfgemaakte warme chocolade saus…) zorgde bovenstaande ervoor dat ze reeds 3 keer tot beste ijssalon van België zijn uitgeroepen.

En nu begrijp je meteen ook waarom mijn vriend en ik soms gewoon even 30 min (enkel) rijden om een ijsje te gaan eten.

Tot slot…

Tot slot nog even enkele leuke weetjes meegeven:

  • Voor wie graag thuis ook geniet van het heerlijke ijs, hebben ze naast hun schepjes en ijscoupes ook ijstaarten, potten en ijsblokken in diverse formaten en smaken om mee te nemen.
  • Je kan je feest ook opwaarderen door een ijskar te huren.
  • Je kan een bedrijfsbezoek brengen aan hun atelier.

Wie graag meer info heeft, zoals over de openingsuren of mogelijkheden tot afhuren, of enkele zaken eens rustig naleest, kan een kijkje nemen op hun site:

Cremerie François

Tot slot nog dit:

  • Ik ben niet verantwoordelijk voor enige verslaving die ontstaat na het lezen van deze post en vervolgens gaan proeven. Dit is geheel op eigen risico.
  • Mijn persoonlijke favoriet is de coupe woudvruchten (onmiddellijk gevolgd door de dame blanche en de bananasplit)
Coupe Woudvruchten

(Dit is niet mijn eigen bord, ik kan nooit wachten om eraan te beginnen eens het voor mij staat en dus ik vergeet steeds een foto te nemen. Maar de foto is waarheidsgetrouw…dit is wat je krijgt, met indien gewenst slagroom)

 

* Al zal ik dat buiten deze post niet hardop herhalen. Kwestie van te voorkomen dat Antwerpenaren hierin een bevestiging zouden zien van eventueel, geheel onterechte, ideeën van superioriteit.

**Nogmaals, dit doet hoegenaamd geen afbreuk aan het andere ijssalon, dit is puur mijn eigen voorkeur en ga dus zeker zelf vergelijken. Ik wil daarenboven ook geenszins gezegd hebben dat alle andere ijssalons vb. wel additieven of smaakversterkers gebruiken.

Find & follow Mie on social media