Nu de Sint met zijn gevolg opnieuw (vrijwillig) is teruggekeerd naar het land van herkomst, is het eindelijk tijd voor… KERSTSFEER

Pas op, versta mij niet verkeerd … de Sint heeft zeker zijn charmes.

Zo vind ik het heerlijk om met mijn petekind mee te gaan in dat hele, voor een kind enorm tot de verbeelding sprekende, verhaal omtrent een hoogbejaarde man die van alle kindjes op deze wereld weet of ze zich al dan niet gedragen hebben. Ik hou ervan mee te stappen in het verhaal van een levend fossiel die samen met zijn hulpjes de brave kindjes voorziet van die dingen die ze graag willen.

Ik vind het geweldig om, dankzij dat hele Sintgebeuren, de kinderlijke verwondering te mogen zien bij het ontdekken van de jaarlijkse buit. Want diep vanbinnen in dat kleine lijfje zit blijkbaar toch steeds de vrees om overgeslagen te worden.

Daarenboven vind ik het enorm fascinerend om te ervaren hoe die kinderlogica werkt (of niet werkt 🙂 ) want nooit vraagt mijn petekind zich af of hoe het kan dat de Sint alle kindjes ter wereld verstaat…spreekt sinterklaas dan alle mogelijke talen?… wie zal het zeggen…

En nooit maakt hij de bedenking dat het toch vreemd is dat hij noch een van zijn vriendjes ooit iemand ontmoette die geen pakjes kreeg.

Ten slotte zorgt de Sint er ook voor dat ouders, minstens gedurende enkele weken, een erg efficiënt  chantagemiddel hebben om de kinderen in het gareel te laten lopen. Immers, niet doen wat gevraagd wordt, staat gelijk aan stout zijn en dat impliceert geen Sintcadeau. En het is waarschijnlijk niet pedagogisch verantwoord om kinderen op die manier om te kopen,  maar zelfs als meter weet ik dat het wel werkt 🙂

Om al de bovenstaande redenen maar vooral omdat mijn petekind het meest fantastische, tofste, slimste, liefste…kind ter wereld is, dat ik daarenboven doodgraag zie, haalde ik de voorbije periode weer de actrice in mij naar boven. En al zeg in het zelf, ik gaf een verdienstelijke performance. Ik  verzon meermaals dat ik geluiden hoorde en declareerde met een ongeziene overtuiging dat deze van een zwarte pieten afkomstig waren.  Ik zong een heel arsenaal aan Sintliederen met een ongekende overtuiging, als stond ik op een doorsnee studentencantus (al was het uiteraard zonder de zatte toestand die met een cantus gepaard gaan, ik heb toch enig idee van wat pedagogisch verantwoord is :))

Gisteren bereikte de opgebouwde spanning dan eindelijk zijn climax. Moe maar voldaan berg ik mijn acteertalent dan ook weer even op.

En al eet ik waarschijnlijk nog tot Pasen Sintchocolade, sinds vandaag zeg ik toch : “Move over Sint…hier komt de kerstsfeer!”

Toch moet ik iets bekennen.

Ik kan enorm genieten van lichtjes en de kerstversiering…op een ander!

Eigenlijk ben ik een kerstparasiet.

Ik profiteer van het versierweek van een ander maar zelf doe ik niets.Thuis is er geen kerstdecoratie te bespeuren, zelfs geen boom.

Het ligt namelijk in mijn karakter om enkel de perfecte boom te willen. Zo eentje die volledig symmetrisch versierd is en met een perfect evenwichtige spreiding van lichtjes en bollen. Zo eentje die er vanuit elk gezichtspunt even goed uitziet.  Helaas heb ik niet de capaciteiten en al zeker niet het geduld om die perfecte kerstboom te creëren. En als ik de perfectie niet kan hebben, dan heb in liever niets…geen boom dus.

Een tweede reden waarom hier geen decoratie te vinden is, heeft te maken met het feit dat wat wordt opgebouwd, ook afgebroken dient te worden… en daar ligt net het probleem. Vergelijk het met de afwas na het koken of het uitpakken van koffers na een reis…

Om de afbraak te vermijden, bouw ik dus niet op.

Maar om ook dit jaar te parasiteren heb ik jullie nodig. Laat dit dus een warme oproep zijn aan iedereen om overdadig, maar bij voorkeur toch nog smaakvol, te versieren zodat ik ook dit jaar kan teren op jullie werk.

En wie inspiratie zoekt, kan ik aanraden om een kijkje te gaan nemen aan het steen en het steenplein in Antwerpen. De versiering daar is nagenoeg perfect. Bij deze dus ook een welgemeende dank je wel aan de stad Antwerpen om mij elke ochtend een instant kerstgevoel te bezorgen en dat helemaal gratis.

 

Find & follow Mie on social media