De mogelijkheid bestaat dat je na het lezen van deze post denkt dat ik niet helemaal spoor, maar ik waag het erop en neem het risico dat ook jij vindt dat een beetje gek zijn wel oké is.

Persoonlijk vind ik dat iedereen recht heeft op zijn “afwijking” (of meer dan één, we kijken niet op eentje meer of minder 🙂 ). Mensen die mij kennen, hebben mij deze leuze waarschijnlijk al meer dan eens horen uitspreken.

Versta mij niet verkeerd, ik heb het over kleine gekheden of zoals ze in Antwerpen zeggen: “de hoek die eraf is”. Sommige afwijkingen die uitmonden in illegale of verderfelijke praktijken, zijn uiteraard niet goed te praten.

Maar voor deze post doorslaat naar een diep filosofische tekst, terug naar wat ik eigenlijk wil vertellen: “Mijn naam is Mie en ik geef namen…aan nutsvoorwerpen”.*

Al van in mijn kindertijd

Als kind al gaf ik al mijn knuffels en speelgoedfiguurtjes een naam. En dan bedoel ik ook wel echt allemaal. Alle playmobilfiguurtjes werden één voor één, als was ik een ambtenaar van de burgerlijke stad, gelabeld met een naamstickertje op hun rug. Hetzelfde procedé vond plaats voor de ‘my little pony’s’.

Ook elke knuffeldier waarvan ik “knuffelmama” werd, kreeg zijn eigen, passende naam. Zo noemde ik mijn twee clowns toepasselijk “de clo’kes” . Niet echt onmiddellijk een toonbeeld van geniale naamgeving, maar hé, ik was ook maar een kind.

Ik ben die kindertijd ondertussen al ver voorbij. Toch moet ik opbiechten dat ik het geven van namen nooit helemaal heb afgeleerd. Het gebeurt alleen niet meer op dezelfde omvangrijke schaal als voorheen. Daarenboven ben ik geëvolueerd van knuffels en speelgoed naar huishoudtoestellen en de plant.

Het blijkt gewoon sterker dan mezelf te zijn. Toen ik van mijn zus een ficus kreeg, werd deze Vic gedoopt. Mijn robotstofzuiger van het merk Neato kreeg de naam Netty mee en onze koffiezet… Melody.

Uiteraard begrijp je onmiddellijk vanwaar mijn uitermate vindingrijke geest Vic en Netty haalde, maar Melody vraagt toelichting. Maar maak je geen illusies, het is jammer genoeg geen geniale uitspatting geweest. Er zit al evenmin een diepe, onderliggende betekenis achter. Het ding produceert helaas geen prachtige muziek of hemelse melodieën bij het maken van een tas koffie. Het is gewoon de naam van het model en dit stond in gigantische letters  op de doos.

Onder het mom: “als je bezig bent, moet je bezig blijven”, kan ik  maar beter volledig open kaart spelen.

Ook wanneer een toestel geen naam heeft, knoop ik er soms een gesprek mee aan. Al is een gesprek misschien wat overdreven. Blijkt de computer niet te functioneren naar behoren, dan moedig ik hem aan. Werkt de zapper niet, dan spreek ik hem berispend toe. De voorbeelden zijn eindeloos.

Niet zonder gevaar

En hoewel dit allemaal onschuldig is, wil ik toch iedereen waarschuwen.

Wanneer je een verwijt naar een toestel slingert, zorg er dan om de liefde Gods voor dat er niemand maar dan ook echt niemand (en al zeker je schoonmoeder niet) kan denken dat je het tegen hem of haar hebt….

Zoals je uit de vorige post kon afleiden, heb ik erg veel geluk met mijn schoonouders.** Toen ik echter vorig jaar samen met mijn schoonmoeder in de keuken stond, raakte ik geïrriteerd door mijn oven. Die bleef immers onophoudelijk piepen om aan te geven dat hij op temperatuur was terwijl ik nog niet klaar was met mijn bereiding. Toen ik zelf mijn kookpunt bereikte, gaf ik de oven met de gevleugelde woorden “stop met zagen” een veeg uit de pan. Helaas, op dat ogenblik besloot mijn schoonmoeder nog een laatste keukentip te geven.

Het leek dan ook of ik bovenstaand bevel naar haar hoofd slingerde. Sneller dan mijn eigen schaduw probeerde ik de situatie te verduidelijken om mij nadien te verliezen in excuses.

Ik heb toch nog enige tijd verveeld gezeten met de situatie maar mijn schoonmoeder, schoonvader en vriend die vonden het vooral hilarisch.

Sinds die dag probeer ik, ondanks dit happy end, wat meer te denken voor ik praat, al is de weg nog lang en ken ik regelmatig een terugval

*Gelukkig blijk ik niet alleen te zijn en er is een goede uitleg voor. Dit lees je o.a. Amayzine en op Famme

**Voor alle duidelijkheid, mijn vriend heeft ook veel geluk met zijn schoonouders, al zeg ik het zelf 🙂

Find & follow Mie on social media